English (GB) Dutch (NL) Irish (IE) German (DE) Italian (IT) Romanian (RO) Croatian (HR) Flemish (BE) Spanish (ES)

Acasa

Proiect

Parteneri

Stiri

Rezultate

Contact

5 - 6 Septembrie 2013 - Un nou parteneriat european a fost lansat în sprijinul tinerilor șomeri

Prima întâlnire transnațională a proiectului „Way to Learn to Work” a fost găzduită de Stichting Stimulansz în Utrecht (Olanda) între 5 și 6 septembrie 2013.

Mai mult de 30 de delegați din întreaga Europă au luat parte la o conferință dedicată tinerilor şomeri din Olanda cu scopul de a explora barierele care îi împiedică pe tineri să fie pregătiţi pentru piaţa muncii.

De asemenea, a fost un prilej de a lansa un nou parteneriat transnațional pentru un schimb de bune practici, idei și oportunități de sprijinire a tinerilor șomeri.

Fundația Olandeză pentru Inovarea Bunăstării şi Muncii (Dutch Foundation of Innovation Welfare 2 Work) cu sediul în Papendrecht (în apropiere de Rotterdam), și Stimulansz, cu sediul în Utrecht, au găzduit noul euro-parteneriat.

Conferința de două zile a explorat modalităţile de sprijinire a tinerilor în contactarea angajatorilor locali, dar şi programele educaționale pe termen scurt, precum și noile idei și politici de elaborare a strategiilor politice, precum și practicile de pe piața muncii din țările participante.

Organizații din mai multe țări europene au participat la conferinţă, respectiv din oraşele Plymouth, Glasgow (Marea Britanie), Dublin (Irlanda), Papendrecht / Rotterdam, Utrecht (Olanda), Köln, Berlin (Germania), Insulele Canare (Spania), București (România), Kortrijk (Belgia), Brescia (Italia) și Osijek (Croația). Delegații au susținut prezentări şi au împărtășit idei cu privire la modul de îmbunătățire a perspectivelor de angajare a tinerilor din întreaga UE.

Pieter Van Schie, directorul executiv al WorkCenter, care a co-găzduit evenimentul, a declarat: "Cel mai valoros activ pe care-l avem este tineretul nostru, iar conferința noastră a stabilit condiţiile prin care putem sprijini tinerii șomeri, care sunt de ordinul milioanelor în întreaga Europă, lăsaţi fără abilităţi, fără speranţă. Iar șomajul în rândul tinerilor din țări precum Spania și Grecia este de peste cincizeci la sută.”

„Obiectivele noului parteneriat sunt: lucrul cu tinerii astfel încât aceştia să poată dobândi experiență de muncă; sprijinirea școlilor locale pentru dezvoltarea programelor de ucenicie; analiza certificatelor formale, care pot ajuta în progresul educațional sau în muncă."

Gerrit Jan Schep, directorul Stimulansz (Utrecht), a declarat: „Delegații din întreaga UE au participat la conferință cu simplul scop de a coopera la nivel european pentru a face parteneriatul nostru să lucreze în sprijinul tinerilor din întreaga UE."

Klaus-Dieter Paul, de la organizația germană U-Bus, a declarat: „Nu se poate să avem o generație pierdută, iar evenimentul din Utrecht este primul dintr-o serie menită a disemina cele mai bune practici din Uniunea Europeană, precum și pentru a sprijini tineretul nostru şomer în găsirea unui loc de muncă."

Verena Hoheiser, de la Diakonie Michaelshoven, cu sediul în Germania, a adăugat: „Conduc o delegație de elevi din Germania la Plymouth și lucrez cu Almond Vocational Link, care susține tinerii studenţi din toată Europa.

Parteneriatele noastre europene sunt esențiale pentru a sprijini oamenii să-și îmbunătățească viața prin puterea dată de astfel de schimburi transnaționale."

Werkcenter intenţionează să se dezvolte în Marea Britanie și deja realizează proiecte în Glasgow și Edinburgh cu colaborarea guvernului scoțian, cum este un proiect inovator de plasament la scară mică a tinerilor de 18-30 ani la angajatorii locali printr-un program de nouă săptămâni.

Domnul Van Schie a vizitat recent Plymouthul într-o misiune de prospectare și dorește să colaboreze cu furnizorii, angajatorii și tinerii şomeri din alte oraşe.

Werkcenter este o organizaţie socială independentă care este operațională în Olanda și, recent, şi în Marea Britanie (Aberdeen) şi care organizează stagii de practică pentru a combate șomajul de lungă durată în rândul tinerilor. Werkcenter are birouri în inima comercială a Utrechtului și Rotterdamului. „Noi pregătim tinerii cu deprinderi de viață pentru un loc de muncă și le potrivim cu posturile vacante pe care angajatorii doresc să le ocupe.”

Alison Casey, de la Casey’s Corner, și un consilier municipal din Marea Britanie, care au participat la conferinţa din Utrecht, au adăugat: „Seminarul de două zile a fost o mare ocazie de a schimba cele mai bune practici, de a identifica inițiative vibrante, care vor sprijini tinerii în pregătirea profesională şi găsirea de locuri de muncă."

Următoarea conferință va avea loc în Spania luna viitoare.

Oricine caută mai multe informații poate contacta: http://www.way2learn2work.eu/

 Group Discussion W2L2W with Young Participant Jasmijn

 

Ţine-mă minte
Aţi uitat parola? Creaţi un cont

Intranet

Stiri

28 - 29 May 2015 - Meeting in Netherlands

August 2014 - Interim Highlights Way 2 Learn 2 Work

9th - 10th April 2015 - Meeting in Belgium

For the project W2L2W (Way to Learn to Work) 36 people from nine European countries were guest in...

...

The Way to Learn to Work project is funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.